16. sep, 2013

Een prettig gesprek met Jur Bekkering

Een prettig gesprek met …

Jur Bekkering

Vorige week kwam Jur mij heel trots vertellen dat na een intensieve opknapbeurt van zijn huis mijn schilderij zo mooi uitkwam op een nieuwe gesauste muur. Of ik maar eens kwam kijken.

Het betrof de pentekening die hij bij zijn afscheid als voorzitter van de vereniging had gekregen, voorstellende het Stadhuis op de Grote Markt te Haarlem.

Natuurlijk ging ik op de uitnodiging in en koppelde daar een interview aan vast.

Wat mij opviel was dat Jur bevlogen en ontroerd was over twee belangrijke personen uit zijn leven.

Natuurlijk was Els zijn vrouw de belangrijkste. Maar die zat bij het gesprek. Zij vulde hier en daar wat feiten aan. Maar de bevlogenheid betrof twee andere personen.

Na verteld te hebben dat zijn vader in Leeuwarden biljartfabrikant was, mompelde Jur voor zich uit “Mijn vader was een bijzonder man” Wat zei je, Jur vroeg ik.

Mijn vader was een bijzonder man. Goh dat was een kindervriend. Hij ging altijd met de fiets naar zijn fabriek toe. Vier keer per dag 2x heen en 2x terug. En al die keren stonden drommen kinderen op hem te wachten. Ze wilden allemaal met hem meelopen of mee achter op de fiets.

De vader van Jur is 2x getrouwd geweest. Uit het tweede huwelijk kwamen Jur en zijn broer die ook nog leeft. Uit het eerste huwelijk kwamen twee dochters. Toen zijn oudste dochter in het ziekenhuis lag om te bevallen stoomde vader de kraamkamer binnen, zonder rekening te houden met het bezoekuur.

Hij ging dagelijks naast het bed zitten en gaf zijn dochter te eten. Het personeel moest niet proberen om hem tegen te houden. Sterker nog, de uitstraling van deze man was zo sterk dat de verpleegsters er lol in hadden dat deze man zoveel liefde liet zien.”Een bijzonder man mompelde:” Jur. Hij is vlak na de oorlog veel te vroeg overleden op de leeftijd van 55 jaar.

En dan Tijn zijn kleinkind. Els en Jur hebben een kind, dochter Evelyn. Jongstleden mei kregen zij hun kleinzoon. Met een originele Hollandse naam. Wat een prachtig ventje is dat en Jur stond op om van een kastje de foto te pakken.  “Twee druppels water zijn opa” Dat zegt nou iedereen beaamde Els de gelijkenis.

In zijn werkzame leven werkte bij van Gent & Loos. Met dat bedrijf deed Jur mee aan een biljart-bedrijfscompetitie. Zo leerde hij al vroeg hoe het balletje rollen moest. En in Haarlem was zijn bovenbuurvrouw de zus van Jan Broos. Jur en Jan praatten wel eens over biljarten en toen nam Jur een van zijn beste beslissingen uit zijn leven: hij werd lid van Club ’70.

Aangezien Jur administratief geschoold was nam hij halverwege de jaren tachtig het secretariaat over van Linda Marseille, die nu getrouwd is met de bekende biljarter: John Kuyken. In 1996 of 1997, dat wist Jur niet meer precies, nam Jur het voorzitterschap over van ondergetekende.

In werkelijkheid was het in 1995. Sinds die tijd ( en dat was tot nu toe een groot geheim voor iedereen) begroeten deze twee mannen elkaar op de club met: “Goeden avond voorzitter of voorzitter…”

Jur heeft vele hobby’s Op mijn vraag “ Welke ? Antwoorden Els voor Jur “Spelen met ze kleinzoon”

Daarnaast zijn er nog vele Zo ging Jur jaren achtereen een keer per week een dag wandelen met een vriend. Sinds kort kan dat niet meer door een zwakke rug. Maar ook theaterbezoek scoort hoog. En dan het liefst in Velsen. Favoriet is cabaret en toneel.

Om zijn geest actief te houden puzzelt Jur veel. En dan heeft Jur uren, dagen weken en misschien wel jaren geïnvesteerd in het opknappen van hun huis. Het huis is een beetje heilig voor hen. Want de ouders van Els woonden er al met hun drie dochters. En Els is van uit dit huis getrouwd. Toen de ouders van Els eruit trokken, kwam de weg vrij voor het echtpaar Bekkering om de Verspronkweg 30 zwart definitief te betrekken. Er is heel wat verspijkerd. En dat allemaal door Jur zelf. Alleen voor de zwaarste klussen kwam een vakman. Zoals laatst nog de schutting in de tuin die door Ge Taling is opgeknapt.

Natuurlijk is daar de hobby biljarten. Jur speelt Jur speelt nu in de C3 in het team met Wil Rosenhart en Bert van der Pol. Hij traint veel met Charles Jansen. En ook zijn er wat prijzen binnengehaald. Jur was 2x clubkampioen en heeft 2 keer een districtfinale gespeeld in de 3e en 4e Klas.

Jur is nog goed gezond en hoopt nog lang van het leven te genieten.

Ik vond het zo langzamerhand tijd op te stappen. Genoeg stof voor een goed verhaal.

“Ho, wacht eens”, zei Jur “ Ik moet nog wat kwijt. Ik loop al heel wat jaren mee in de biljartsport. Ik zie ook veel van andere verenigingen. Maar onze club is de mooiste die er is.

Onze leden mag ik eigenlijk allemaal graag. En ik weet dat in deze INFO Bert van der Pol een verhaal geschreven heeft met wat kritiek en ik ben op de hoogte van de inhoud.

Ik ben het helemaal met Bert eens. Maar ruilen van vereniging ??? “Dat Nooit

Bron: Info december 2003 geschreven door Jan Larsen

Meest recente reacties

29.06 | 19:55

ik wil mij inschrijven als lid. wel met de aantekening voor team 4, van Magda. met de aantekening na acceptatie verder overleg over de rol verdeling.

31.01 | 14:34

Bedankt Chris! Zie het nu pas na onze verhuizing naar IJmuiden. We hebben de Achterhoek verlaten inmiddels. Tsja, als je niet kunt aarden..

30.12 | 15:08

Mooie herinnering, Martien, Suisse, je vader, en nu Charles, mooi geschreven, groet Christel .

27.12 | 13:28

Mooi geschreven Jan, in verband met het overlijden van Charles. Groet Christel.

Deel deze pagina